top of page
Praktijk Mirer logo
Foto van schrijverYvonne Mirer

Kun je genezen van SOLK?

Zoals in onze eerdere blogpost geschreven gaat het hier om Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Klachten waarvoor geen duidelijke medische oorzaak kan worden gevonden. De klachten kunnen divers van aard zijn, variërend van chronische pijn en vermoeidheid tot maag- en darmklachten en duizeligheid. ‘Genezen’ van klachten is een relatief begrip binnen deze problematiek. Het is immers complex van aard én het hangt van verschillende factoren af. Vaak betekent het dat de klachten beheersbaar worden en de impact op het dagelijks leven verminderen. Het gaat, in de context van SOLK, meer over herstellen dan ‘genezen’. Het ervaren van ‘genezen’ is wat de persoon, die belast is met klachten, wellicht zelf zo beoordeeld als klachten geheel of gedeeltelijk verdwijnen, zachter worden of afnemen.



Welke factoren kunnen bijdragen aan herstel?

Holistische aanpak

Praktijk MIRER werkt vanuit een holistische aanpak, wat betekend; dat er gekeken wordt naar de mens als geheel (lichaam, geest en ziel) maar óók naar de leefomgeving (systeem) van de mens, aangezien dit alles sterk met elkaar verbinden is en wat een mens ‘mens’ maakt. Bij SOLK worden niet alleen lichamelijk klachten behandeld, maar ook de mentale, emotionele en

spirituele klachten/aspecten van de persoon. De heling, het verminderen van pijn, het herstellen van de energiebalans en het welzijn kan daarmee dieper en duurzamer plaatsvinden waardoor de eigen kracht toeneemt.  Praktijk MIRER hanteert een combinatie van lichaamsgerichte energetische therapieën en psychosociale coaching.


Complementaire en alternatieve therapieën

Natuurlijk zijn er meerdere behandelvormen die bijdragen aan herstel en welzijn. Te denken valt aan b.v.; acupunctuur, homeopathie, kruidengeneeskunde of lichaamsgerichte therapieën zoals; osteopathie, chiropractie of massage. Verder zijn er nog mind-body technieken, leefstijlveranderingen of psychologische ondersteuning. Te veel om op te noemen.


Zijn er succesverhalen van mensen die zijn hersteld van SOLK?

Zeker! Er zijn succesverhalen bekend van mensen die hun SOLK-klachten aanzienlijk hebben zien verminderen of een sterk herstel hebben ervaren door middel van een holistische en complementaire benadering. Een voorbeeld van een patiënt met chronische vermoeidheid en pijn die door een combinatie van behandelingen en leefstijladviezen meer energie heeft en de pijnklachten verminderden of zachter zijn geworden. Het hangt sterk af welke combinatie van therapieën men wenst (of voelt wat bij hem of haar past) waardoor klachten meer onder controle kunnen worden gebracht. Het is in ieder geval van belang dat behandelingen bij de persoon en zijn/haar behoeften moeten passen, maar ook dat er aandacht en oog voor de cliënt is.


Is het mogelijk om volledig te genezen van SOLK?

De diagnose SOLK wordt, na medisch onderzoek, door een arts gesteld. Meestal zijn er dan geen duidelijke oorzaken gevonden die de klachten veroorzaken.  De term "genezen" in de context van SOLK betekent feitelijk dat de klachten beheersbaar kunnen worden gemaakt waardoor de impact op het dagelijks leven vermindert en er een zekere mate van herstel ontstaat.

De klachten die bij SOLK passen kunnen namelijk zeer divers zijn, variërend van chronische pijn en vermoeidheid tot maag- en darmklachten en duizeligheid. De vraag of je volledig kunt herstellen van SOLK is complex en hangt van verschillende factoren af. De klachten die mensen hebben kunnen van een chronische en aanhoudende aard zijn. Toch zijn er ook mensen waarbij hun klachten aanzienlijk verminderen of soms volledig verdwijnen. Naast de verschillende holistische behandelingen of technieken waar iemand voor kiest gaat het er óók om hoe iemand met bepaalde situaties én met zichzelf leert om te gaan.


De holistische aanpak

1.     Holistische aanpak

Een holistische benadering kijkt naar de mens als geheel – lichaam, geest en ziel – en erkent dat deze elementen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Bij een holistische behandeling van SOLK worden niet alleen de fysieke symptomen aangepakt, maar ook de mentale, emotionele en spirituele aspecten van de persoon en niet te vergeten de omgeving waarbinnen de persoon leeft of geleefd heeft (systemisch). Dit kan een diepgaand en duurzaam herstel bevorderen.

2.     Energetische behandelingen

Er zijn een groot aantal energetische behandelwijzen. Ze zijn gebaseerd op het reduceren van stress en ontspanning. De essentie hiervan is het wegnemen van blokkades, balanceren van de (chakra/aura)energie en het herstellen van de energiebalans en welzijn. Het beoefenen van meditatie en mindfulness kan helpen om stress te verminderen, de geest te kalmeren en een dieper bewustzijn van het lichaam te ontwikkelen. Visualiseren en focussen kan helpen om helende beelden te genereren waardoor ontspanning ontstaat. Fysiek bewegen in combinatie met ademhalingstechnieken kunnen helpen de energiestroom in het lichaam te verbeteren en de algehele gezondheid te bevorderen. Een gebalanceerd dieet en voldoende waterinname kunnen helpen om het lichaam gezond te houden en de energiebalans te ondersteunen. Voldoende slaap en regelmatige rustpauzes zijn essentieel voor herstel en het verminderen van klachten. Een sterk ondersteuningsnetwerk van familie, vrienden en lotgenotengroepen kan emotionele steun bieden en het gevoel van ‘er niet alleen voor te staan’ verminderen. Psychosociale ondersteuning, kan helpen bij het aanpakken van stress, angst en depressie die vaak gepaard gaan met de klachten. Therapie kan ook helpen bij het ontwikkelen van gezonde gedragspatronen. Zelfzorg en educatie is nodig bij het ontwikkelen van eigen kracht en zelfregie. Het helpt om te begrijpen waardoor de klachten zijn ontstaan en het draagt bij aan het herkennen van triggers en het toepassen van nieuw liefdevol gedrag naar jezelf toe.



Kortom, de diverse behandelmogelijkheden zijn enorm waardoor het soms ook moeilijk is de juiste keuze te maken. Het allerbelangrijkste is echter dat jij als cliënt ervaart dat je veilig en welkom bent bij de therapeut of behandelaar van je keuze. Dat je je gezien, gehoord en serieus genomen voelt draagt daaraan bij. Je keuze van behandelaar is feitelijk de éérste stap richting herstel!

Praktijk MIRER staat voor een combinatie van bovengenoemde behandelwijzen die alle aspecten van het menszijn beslaat. De praktijk heeft ervaring met SOLK en andere complexe (trauma)klachten.

 

Deze blogpost is bedoeld om de bezoekers van Praktijk Mirer te informeren over de mogelijkheden en factoren die kunnen bijdragen aan het herstel van SOLK. Door middel van een holistische aanpak, energetische behandelingen, mind-body technieken, leefstijlveranderingen en ondersteuning, kunnen veel mensen hun klachten beheersen en hun kwaliteit van leven verbeteren.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page